top of page

Et hjørne af Island: Snudar er kommet til København

Opdateret: 26. feb. 2020

"Det bedste ved at bo her i København er, at der er så mange, der tager cyklen, og så er vejret lige en tand bedre om sommeren," siger Ynja Mist Aradóttir, der har boet i byen i næsten tre år, og åbnede en smuk kagebutik tidligere i år, i en alder af kun 21 år.


”Jeg er meget eventyrlysten som person og ville ikke være meget tilbageholdende med at springe ud noget andet, hvis det ikke var for virksomheden. Jeg bliver nogle gange træt af bylivet, især om sommeren, når du skal åbne vinduerne, fordi det er så varmt, men så kan du ikke falde i søvn for larmen fra mennesker og trafik. Der er dog også positive sider, og jeg er vild med, når det er varmt om sommeren, og du kan være ude hele dagen og cykle mellem steder, f.eks. på stranden eller i en park, og købe en madpakke og sidde udenfor. En dag tog jeg med en god ven på et slags lokalt krydstogt, hvor vi lejede en båd og jeg guidede hende rundt i byen. Det kan jeg varmt anbefale, også for turister. Dog sker det ikke så ofte i disse dage, at jeg har en hel dag til fornøjelser, fordi der simpelthen er så meget at se til i butikken. Så en realistisk drømmedag for mig lige nu ville være at tage i fitness og få noget godt mad i løbet af dagen."

Det lå ikke i kortene


Ynja Mist havde ingen planer om at åbne en kageforretning eller endda at bage selv og sælge produkterne. Hun er hverken uddannet bager, konditor eller forretningsejer, men har altid været drevet af og inspireret ved tanken om iværksætteri:


”Da jeg flyttede til København, var planen at gå i skole for at læse produktdesign, fordi jeg har en stor interesse for materialer og genanvendelse. Jeg er også kunstner, så jeg holdt udstillinger både i København og Island, og prøvede at overleve gennem det. Jeg har dog altid set mig selv i rollen som selvstændig erhvervsdrivende på en eller anden måde, og jeg har solgt alle mulige forskellige ting siden jeg var 11 år."I to år arbejdede Ynja Mist som kunstner. I slutningen af ​​2017 hjalp hun på et par kurser i det tidligere Bake My Day, men før det arbejdede hun med kagepynt i flere år hos det Islandske firma Sæt­ar Synd­ir.


”Efter kurserne talte ejeren af Bake My Day, Agata, og jeg med hinanden, og hun fortalte mig, at hun havde planer om at flytte til Irland med sin mand. Hun skulle derfor finde en, der ville købe konceptet og overtage forretningen. Dette vakte straks en stor interesse, og jeg begyndte at spørge hende om firmaet, og om hun ville sælge mærket. Jeg begyndte at undersøge det nærmere, og jeg talte med en af ​​mine venner, der ejer flere virksomheder. Han kunne godt lide ideen og var villig til at lægge penge i den. Så mit drive blev kun større og større," udtaler Ynja. Det skulle dog ikke blive nødvendigt med en investering fra vennen.

"Efter at have indsamlet nok information fortalte jeg til sidst min mor om ideen i håb om, at hun ville tage det godt. Jeg ved ikke, hvorfor jeg var bekymret, da hun altid har støttet mig i alt, hvad jeg gør, og tror på mig uanset hvad. Det endte med, at jeg et par dage senere fik et opkald fra hende, og hun fortalte mig, at hun hellere ville starte virksomheden med mig og finansiere den selv end at få nogle ind udefra. Efter dette gik det meget hurtigt. Jeg købte mærket Bake My Day i november og startede en ny virksomhed, og fandt en lokation, som jeg kunne lide, i december. Der var hård konkurrence om lejeboligerne, men heldigvis fik jeg den. Den første måned blev brugt på reparationer, hvor vi arbejdede i 16-18 timer hver dag for at kunne åbne så hurtigt som muligt. I marts ansatte jeg den første medarbejder og nu, lidt over et år senere, har jeg fem fuldtidsansatte,” tilføjer Ynja.


Butikken blev godt modtaget, men Ynja Mist siger, at dette har været en vanskelig proces og at hun har måtte ofre forskellige ting.


”Succesen handler naturligvis meget om det, du gør som ejer, men det vigtigste er at have rigtig gode medarbejdere. Der er jeg rigtig heldig med at være omgivet af nogle hårdtarbejdende mennesker, der samtidig er en fornøjelse at arbejde med. Vi har også tiltrukket en del opmærksomhed på Instagram, hvor vi på lidt over et år gik fra at have omkring 700 følgere til 7000. Men der ligger også et stort arbejde i at offentliggøre Instagram-historier, tage gode billeder og holde aktiviteten i gang derinde, og det kommer ikke altid naturligt, så det gør, at du er nødt til at bruge en del tid på det, der jo så forsvinder i den anden ende."

Specialdesignede kager til særlige lejligheder


Bake My Day har specialiseret sig i specialdesignede kager til bryllupper, dåb, fødselsdage og andre særlige lejligheder, og butikken er blevet kendt som leverandør af ekstremt detaljerede og smukke kager i København og omegn.

"Det er også muligt at bestille Last Minute-kager fra vores hjemmeside, hvor du kan bestille specifikke kager kun 24 timer i forvejen. Vi har også et udvalg af cup cakes, donuts og småkager, der kan spises i butikken sammen med god kaffe fra Copenhagen Coffeelab, serveret i danske kopper fra Studio Aarhøj. Vi har fået lidt opmærksomhed ved at være farverige og kunstneriske, og det er bevidst, at jeg prøver at gøre det: at føre det kunstneriske ind i forretningsverden på forskellige måder. For eksempel har vi nu lavet kager til store virksomheder som Rejseplanen, Danske Bank, Other Stories, Netlix, Snapchat, Deloitte, Be­nef­it, samt en række berømte mennesker, som vi ikke må nævne ved navn," siger Ynja, mens hun har hænderne i dejen på noget, der dufter ganske himmelsk.


For nylig begyndte Ynja Mist at tilbyde Snudur (islandske kanelboller) i butikken, og modtagelsen har været meget god. ”Det er helt åbenlyst, at de islændinge, der bor her i København, savner det islandske, det hjemlige. I den første uge med snudur på menuen var der nærmest nationalforsamling i butikken, da de skulle have fat i en,” slutter hun grinende af.


Du kan se listens værker og følge Ynja Mist på hendes instagram-side: bakemydaycph. Bor du i København og omegn, og ønsker at bestille en kage, kan du finde Bake My Day ved at klikke her. Denne artikel blev oprindeligt bragt i det islandske medie Morgunbladid og er derefter oversat til dansk.

537 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page